Навіщо застосовують брус клеєний в будівництві будинків

29.05.2020

Брус клеєний – це один з найсучасніших продуктів деревної промисловості, що використовується для будівництва. Особливого поширення набуло його застосування в дерев'яному житловому будівництві. І не дарма - адже в цьому випадку з'являються додаткові переваги, що вигідно відрізняють його від інших будматеріалів з дерева. Брус клеєний може бути вироблений будь-якої довжини, що дозволяє створювати з нього досить великі елементи конструктиву (балки перекриття та ін.) Таким чином, будівельній компанії потрібно лише знайти можливість для його транспортування. Габарити бруса визначаються величиною верстата, використовуваного для його виробництва. Товщина бруса зазвичай становить 28 см і більше, що дозволяє вибрати бажану товщину стін. Завдяки великим можливостям щодо величини, а також високої стабільності форми перекриття з бруса можуть бути виключно довгими, при цьому немає необхідності підтримувати їх додатково і, таким чином, під ними можна зберегти широкий простір без колон або перегородок. Мабуть, це головне достоїнство, яким володіє клеєний брус. Свобода від необхідності додаткових опор дозволяє втілити самі незвичайні і оригінальні архітектурні та дизайнерські проекти.

Як створюється брус клеєний

На виробництво йдуть хвойні породи дерев. Спочатку деревина розпилюється на дошки, потім вони висушуються. В результаті вологість деревини повинна стати не більше 10%, саме завдяки цьому виключається подальше усушка вже в процесі використання. А попередній розпил на дошки дозволяє прискорити сушку і підвищити її якість. Крім того, видаляються сучки і інші небажані дефекти цільної деревини. Потім видаляється центральна частина дощок, вирізається зубчастий профіль, і за допомогою високоміцного клею вони по довжині з'єднуються в одну. Підготовлені таким чином дошки (або ламелі) склеюються між собою за товщиною під високим тиском. Дошки повинні бути обов'язково однакового розміру і вологості. У підсумку виходить брус, стійкий до змін зовнішнього середовища, а, значить, і забезпечує стабільність, необхідну для того, щоб побудувати дерев'яний будинок під ключ. Технологія виробництва бруса даного типу спрямована перш за все на підвищення резистентності і несучої здатності готового продукту.

Чим хороші проекти будинків з клеєного бруса

При побудові дерев'яних будинків можна забувати, що в перший рік відбувається усадка споруди, в основному через усушки деревини, яка при зведенні звичайного зрубу становить до 5% висоти, а при використанні клеєного бруса - лише 1%, т. Е. Можна продовжувати будівельно-оздоблювальні роботи, не чекаючи її завершення. Так що в цьому випадку відразу зрозумілі підсумкові розміри будинку. Проте, щоб підтримувати дерев'яні будинки з бруса в хорошому стані, також будуть важливі достатнє провітрювання і обігрів.

Теплоізоляція будинків з клеєного бруса

Незалежно від погодних умов в таких будівлях легко підтримувати оптимальну температуру. Клеєний брус менш теплопроводен в порівнянні з цілісним деревом або цеглою, тому взимку втрати тепла будуть нижче. Влітку ж, навпаки, дерев'яні будинки з бруса будуть повільніше нагріватися від сонця.

Оздоблення конструкцій з клеєного бруса

Внутрішні елементи приміщення шліфуються і фарбуються. Матеріал для забарвлення дозволяє досягти не тільки краси зовні, але і захисту самого бруса. Дуже популярні прозорі покриття, майже непомітні при нанесенні, т. К. Залишається видна структура дерева. Ще більш важлива обробка зовні. Її необхідно підтримувати в хорошому стані, періодично оновлюючи. Від якості покриття бруса залежить його довговічність. Таким чином, даний вид бруса є безпечним для здоров'я і актуальним в застосуванні будматеріалом.