Архітектурні стилі дерев'яних будинків з клеєного бруса. В якому стилі будувати дерев'яний будинок?

29.05.2020

Одним з найбільш затребуваних типів житла останнім часом для багатьох став саме дерев'яний будинок. Хтось вибирає його, як еталон екологічності, хтось вважає за краще в плані теплоізоляції, а кому-то по душі природна естетика натурального матеріала.Варіантов будівельного матеріалу для дерев'яної будови безліч, проте, на думку багатьох експертів, ідеальним рішенням стане вибір будинку з клеєного бруса.

Такі будинки можуть мати найрізноманітніші архітектурні форми і стилі, при цьому їх переваги очевидні:

tempВідмінна теплоізоляція 

tempІдеальний зовнішній вигляд

tempЕкологічність

tempШвидкість будівництва

temp Довговічність

tempМожливість вселення відразу після прокладки інженерних комунікацій

Будинки з бруса - це своєрідна «класика» сучасного екологічного будівництва, що відрізняється в кращу сторону від своїх основних конкурентів. При цьому не варто думати, що дерев'яний будинок з бруса - це щось консервативне і однотипне. Можливості сучасних технологій дозволяють створювати унікальні стилі і форми: ваше житло може стати єдиним у своєму роді, варто проявити трішки фантазії при проектуванні. Якщо ви віддаєте перевагу загальновизнані тренди в архітектурі, варто поговорити про те, який архітектурний стиль будинку з клеєного бруса найбільш популярний.

Основні тенденції

Які будинки з бруса користуються стійким попитом серед замовників? Перш за все, це будови, виконані в популярному скандинавському стилі. Їх основні особливості - максимально проста архітектура, наближеність до природи, природність і натуральність кольорів, «злиття» з ландшафтом.

Фасади будинків в скандинавському стилі зазвичай мають традиційні кольори:

  • синій;
  • білий;
  • коричневий і бежевий, а також всі їх відтінки.

Ключова особливість - єднання з природою і навколишнім ландшафтом. Саме з цієї причини не варто приділяти особливу увагу ділянці, на якій розташований будинок: все має бути максимально природним і природним.

Розміри й інтер'єр

Дерев'яний будинок не повинен дивувати своїми розмірами: сьогодні найбільш затребувані будови малого і середнього розміру. Таке житло виглядає більш виграшно в візуальному плані і вимагає менше витрат на обслуговування і опалення.

Що стосується оформлення, то такі будинки найчастіше виконуються в стилі мінімалізму з максимальною функціональністю. Найчастіше цій вимозі відповідає стиль «хай тек», основні особливості якого - це простота і прямота ліній і декору. Крім того, це незмінно висока технологічність, використання скла і металу в інтер'єрі. Основні кольори і відтінки - білий, чорний і сірий.

Слід уникати точкового освітлення і по можливості максимально використовувати природне світло. Непогано себе показали будинку з бруса, виготовлені з використанням технології «другого світу»: вікна другого поверху використовуються для освітлення першого, а традиційних підлог, стін і перекриттів зверху просто немає.

Комбіновані будинки

Досить сміливе і оригінальне архітектурне рішення, яке полягає в використанні різних видів будівельних матеріалів. Як правило, для зведення першого поверху використовують натуральний камінь, газобетон, цегла або вапняк, а другий вибудовується, відповідно, з клеєного бруса.

Знизу розташовуються всі господарські і виробничі приміщення (кухня, передпокій, гараж, майстерня, сауна і так далі). Зверху - зона розслаблення і відпочинку (спальні кімнати, ванні, тераси). Такі будови досить оригінально виглядають за рахунок того, що часто використовується цікава фасадна обробка.

Комбінований будинок вимагає менше вкладень на стадії будівництва, при цьому його вага набагато менше, ніж у традиційного кам'яного будови. Якщо ви бажаєте побудувати будинок «на століття», але при цьому ваша ділянка не дозволяє витримувати серйозні навантаження, такий тип будови може стати виходом із ситуації. Будинки комбінованого стилю найчастіше є проектами в стилі кантрі або заміського шале. Поєднання натуральної деревини та каменю надає конструкції надійність, монументальність, надійність і навіть деяку «брутальність».

Робимо акцент на зовнішній вигляд будинку

Коли ми обговорюємо з клієнтом архітектурні рішення будинків з бруса, не варто забувати і про таке важливе питання, як виділення фасадів певними кольорами. Фахівці рекомендують використовувати ті можливості, які дають звичайні дверні та віконні прорізи, якщо їх яскраво виділити.

Існують деякі рекомендації щодо фасадного оформлення:

  • невеликі будинки без безлічі дрібних деталей і кутів прекрасно виглядають з яскравими квітами;
  • при великій кількості елементів зовнішнього декору варто вибрати світле оформлення фасаду;
  • загальновизнана класика, при якій низ залишається світлим, верх - темним, а окантовка віконних і дверних прорізів виконується в тон покрівлі, надає будь-якій будові свою «родзинку».

Пам'ятайте, що архітектурний стиль, екстер'єр та інтер'єр будь-якого будинку - це не тільки «візитка» будівлі, а й показник вашого смаку і статусу. Саме тому необхідно ретельно продумувати питання облаштування ще на попередньому проектуванні і тоді ваш будинок стане ідеалом тепла і комфорту.