Дерев'яні будинки за каркасною технологією

29.05.2020

Багато людей вже довірилися технологій дерев'яного домобудівництва, але є й ті, хто ще не до кінця знайомий з особливостями дерев'яних будинків. Для того, щоб вирішити, чи варто будувати дерев'яні будинки, потрібно детально дізнатися про доступні сьогодні технологіях.

Каркасна технологія на даний момент одна з найбільш привабливих для будівництва, тому ми зібрали найцікавіші питання про каркасних будинках з дерева і відповіли на них.

Скільки в середньому займає будівництво каркасного будинку?

Будівництво дерев'яного будинку по каркасної технології проводиться швидко, в середньому це займає 3-4 місяці. Невеликі проекти можна зібрати навіть швидше, так що все індивідуально і залежить від початкової задумки.

За рахунок чого зменшується ціна на будівництво?

Вибираючи цю технологію, в першу чергу, ви економите на фундаменті. Будинок дерев'яний - досить легкий, щоб використовувати свайно-гвинтовий фундамент. При невеликому бюджеті є сенс розглянути каркасну технологію, оскільки з нею ви також можете скоротити бюджет внутрішніх робіт. Часто всередині каркасних будинків ви можете побачити імітацію клеєного бруса або вагонку. Виглядає така обробка дуже затишно і естетично, при невеликій вартості. Зазвичай внутрішні роботи не відкладаються, а проводяться відразу ж, тому ви отримуєте готовий будинок швидко і відносно недорого.

Дерев'яний будинок теплий або холодний?

Так як стіни каркасного будинку досить тонкі, багато хто вважає, що він погано зберігає тепло, тому резонно задається таке питання. Важливо розуміти, що тепло зберігається не тільки за рахунок товщини стін, а й за рахунок матеріалів. У будинку, побудованому за каркасною технологією, тепловіддача може бути навіть нижче, ніж в цегляному або бетонному. Це пов'язано з тим, що стіни будинку спочатку містять утеплювач і налічують кілька функціональних шарів, в сумі вони захищають будинок від вологи, вітру і тепловтрат. Та й саме дерево спочатку «тепліше», якщо порівнювати його з цеглою або бетоном. Для порівняння, щоб зробити стінку з однаковою тепловтрати, необхідно зробити товщину бетону в шість разів більше, ніж дерева. Грубо кажучи, якщо стіна з дерева буде 20 сантиметрів, то для того ж ефекту стіна з бетону повинна бути 120 сантиметрів. З огляду на, що каркасний будинок має на увазі під собою утеплювач з полістиролу або мінеральної вати, які в рази тепліше дерева, питання про температуру в будинку відпадає.

 

Хочеться додати і таку перевагу каркасного будинку як його ремонтопридатність. Порівнюючи з кам'яними будинками, які навіть при невеликому ступені руйнування підлягають знесенню, каркасна технологія будівництва з дерева дозволяє досить легко і незатратно відновити будівлю. Наприклад в країнах, де переважає каркасне будівництво, є державні спеціальні служби, які оновлюють утеплювач безпосередньо всередині стін каркасних дерев'яних будинків, які відслужили кілька десятків років. При використанні сучасних утеплювачів, наприклад полістиролу, заміна може знадобитися і через довший термін, оскільки полістирол, захищений від сонця, може зберігати свої властивості до ста років.