Який фундамент вибрати для дерев'яного будинку?

29.05.2020

Попит на дерев'яні будинки з кожним наступним роком набирає силу. Якщо раніше великий попит мали будинки з цегли або газобетонних блоків, то зараз, у зв'язку з трендом на екологічність, будинок з дерева знову зайняв гідну нішу на цьому ринку.

Але для того, щоб дерев'яні будинки могли служити не роки, а довгі десятиліття, їм знадобиться міцний фундамент. Зазвичай, фундамент тягне на себе більшу частину бюджету, але оскільки дерев'яний будинок відносно легкий - для нього підходять недорогі види фундаменту, здатні продовжити експлуатацію будинку на десятиліття і суттєво здешевити будівництво.

Фундамент з паль

Як правило, сучасними технологіями дерев'яного домобудівництва добре підходить фундамент з паль. Ця технологія відрізняється тим, що будівельники, застосовуючи потужну будівельну техніку, забивають бетонні палі глибоко в землю. Як тільки остання опора буде надійно вбита - відбувається їх точне регулювання по горизонталі (використовується рівень). На такий готовий фундамент встановлюється дерев'яний будинок.

Стрічковий фундамент

До пальових фундаментів іноді ставляться з невеликим недовірою, тому незважаючи на явну фінансову вигоду, деякі замовники вибирають стандартний стрічковий фундамент. Його також застосовують, якщо проект має на увазі велику вагу будинку. Фундамент стрічкового типу - традиційний і зрозумілий для всіх спосіб зміцнити будинок. Для цього по всьому периметру будинку викопується глибока траншея, яка згодом забивається щебінкою, утрамбовується і далі заливається рідким бетоном. Можна з упевненістю заявити, що стрічкові фундаменти є найнадійнішими і довговічними в своєму класі.

Стовпчастий фундамент

Стрічковий фундамент підходить для будівництва на твердих грунтах, але цей спосіб не завжди застосуємо в більш специфічних умовах - наприклад, в болотистій місцевості. Коли мова заходить про болотистій місцевості - тут, безумовно, стане в нагоді стовпчастий фундамент. В якості початкового кроку будівельники готують місця для опор по всьому периметру майбутнього дерев'яного будинку і, за аналогією з стрічкової технологією, засипають щебенем і піском. Якщо будинок не буде підніматися за рахунок опорних стовпів, то можна буде добитися одного - стіни будинку швидко покриються грибком і раскрошатся протягом десяти років. Якщо ж робити за технологією стовпчастого фундаменту, коли попередньо встановлюють кам'яні або дерев'яні стовпи, а вже на них сам будинок, - можна уникнути цього. Навіть в болотистій місцевості, будинок з грамотно підібраним фундаментом простоїть не роки, а кілька десятків років. Щоб будинок стояв рівно, не завалюючись на будь-яку сторону, потрібно підтримувати його якомога більшою кількістю опор, в тому числі бажані опори на місці стиків стін. Наші фахівці завжди відповідально проектують фундамент, оскільки це найважливіша частина будь-якого будинку.

При виборі фундаменту, наші фахівці оцінюють орієнтовний вага будинку, аналізують особливості грунту і беруть до уваги погодні умови конкретної місцевості.Так як всі дерев'яні будинки під ключ — особливі, підхід до їх проектування та будівництва теж повинен бути унікальним.