Дерев'яні будинки: переваги і недоліки

29.05.2020

У звичайної людини дерев'яні будинки асоціюються зі старими сільськими вуличками, вздовж яких стоять потемнілі зруби з оригінальними різьбленими віконницями. У наш час дерев'яні будинки видозмінюються і пристосовуються до сучасних потреб людей: віконниці змінилися на ролети і жалюзі, товщина стін дерев'яного будинку стала менше, а утеплювачі дозволяють жити в таких будинках круглий рік, незалежно від кліматичних умов. Що стосується дерева як основного матеріалу для зведення будинків, то сьогодні воно знову стає популярним.

Будинки, побудовані з дерева, можна було б зустрічати набагато частіше, якби не певні переконання, які змушують багатьох людей відмовитися від ідеї зведення подібних споруд. Що це за переконання і що під ними мається на увазі? Потрібно розібратися і зрозуміти, чи є в них будь-який сенс і чи не є вони звичайними помилками і міфами.

Багато людей відмовляються побудувати дерев'яний будинок з наступних причин:

 

1) Вогнетривкість

Основний міф, який переслідує людей, регулярно стикаються з дерев'яними будинками - нібито вони недостатньо безпечні через властивості дерева горіти. Втім, подібну проблему вдалося досить легко і швидко вирішити за рахунок винаходу особливих речовин, які називаються просоченнями. Обробивши з їх допомогою дерево, йому можна забезпечити такий же високий рівень вогнестійкості, яким володіє, наприклад, камінь. Сьогодні ніяких причин вважати дерев'яні будинки небезпечними немає;

2) Чи правда, що дерев'яний будинок - застарів? Наскільки такі будинки надійні?

Такі сумніви з'явилися в той момент, коли активно велося будівництво багатоквартирних будинків з дерева. З їх допомогою в середині минулого століття намагалися вирішити житлову проблему. У плані якості дерев'яні багатоквартирні будинки дійсно були далекі від ідеалу, що було більш ніж очевидним навіть в той час.

Що стосується сучасних споруд з дерева, то завдяки застосуванню інноваційних матеріалів вони прекрасно тримають тепло. Крім того, вони здатні витримувати навіть середні по силі землетрусу, що дозволяє будувати такі будинки в регіонах зі значною сейсмоактивністю. Зовнішній вигляд дерев'яних будинків завдяки праці професійних дизайнерів став набагато більш привабливим і розкішним. Технології, що застосовуються в сучасному будівництві, дозволяють робити ці будинки технологічними, сучасними і красивими;

3) Скільки прослужить будинок з дерева

З експлуатацією дерев'яних будинків в минулі часи раз у раз виникали постійні проблеми. Їх регулярно доводилося перефарбовувати, смолити, ремонтувати, оновлювати і так далі. Втім, фарбування і лакування проводяться і зараз, але далеко не так часто, як раніше. Сьогодні обслуговування сучасних дерев'яних будинків потрібно з тією ж періодичністю, що і будь-яких інших: раз в 10-15 років. Що стосується ремонту дерев'яних будинків, то при якісному догляді за ними, без нього можна обійтися аж до півстоліття;

4) Дерево - дорогий матеріал?

Якщо з усіма попередніми переконаннями все більш-менш ясно, то тут все набагато складніше. Натуральне дерево і всілякі матеріали з нього дійсно коштують дорого. Втім, високу вартість дерев'яних матеріалів можна компенсувати масу переваг і тривалим терміном служби будинків, зведених з їх допомогою. Більш того, для любителів всього натурального і водночас не дуже дорогого є ідеальний варіант - каркасні будинки.

У плані вартості каркасні споруди істотно поступаються традиційним дерев'яним будинкам, що пояснюється простотою технології їх зведення. Крім того, при будівництві каркасного будинку використовується не тільки натуральне дерево, але і ряд інших матеріалів, наприклад, базальтова вата. Вона виступає як заповнювач внутрікаркасного простору.

Каркасний будинок при цьому буде мати всі якості, характерні для звичайного дерев'яної будови, а саме затишок, високу надійність і теплоту. Всі ці властивості здатний забезпечити тільки природний матеріал у вигляді натурального дерева. Дерев'яні будинки - це безліч різних напрямків і технологій, серед яких є ідеальний проект і для вас.