Будинки, від яких у захваті весь світ

17.01.2022

Дерев'яний будинок

Будинки, від яких у захваті весь світ

Технологія, що подарувала мільйонам сімей затишний дім, відома вже більше ста років. Маленький фінський будиночок - прототип сучасного будинку із клеєного бруса. Вперше такі стали виготовляти в Фінляндії в 1920-х роках.

З часом у фінському домобудівництві також почали використовувати бетон і цеглу. Дерево залишилось класичним матеріалом, який використовують і донині. Фінський будинок зберігає в собі цілу культуру народу. Він символ тепла і затишку, його головні переваги геометрична простота і функціональність. Фінська технологія удосконалювалась роками, про неї ніхто не забув, навпаки, продовжують використовувати в будівництві будинків охочіше і частіше, люди довіряють досвіду минулих поколінь.

Фінляндія завжди була зразком для наслідування у сфері заміського домобудівництва. Клеєний брус був розроблений фінськими інженерами для того, щоб покращити теплоізоляцію і міцність будинків зі звичайної деревини.

Фінляндія відома багатьом своїм кліматом - суворою зимою та дуже теплим літом. У холодну пору року практично на всій території країни температура повітря досягає -20 °C і більше. Північна частина держави знаходиться під снігом 200-225 днів на рік. І в цій яскраво вираженій північній країні віддають перевагу практичним і довговічним будинкам із дерева.

Все найкраще дала природа

Дерев'яний будинок в останні роки стає більш популярним придбанням, ніж років двадцять тому. Таку популярність не складно пояснити, вона зумовлена перевагами використовуваної технології. Але найважливіша особливість таких споруд - це натуральність і екологічність матеріалу. Без цієї технології не обходиться будівництво житла в Нідерландах, клімат яких відрізняється високою вологістю.

Коли довго знаходишся в дерев'яному домі, то починаєш відчувати тісний взаємозв'язок із природою. Будуєш з нею гармонійні стосунки. Дерево позитивно впливає на якість сну. Ефірні олії у складі деревини заспокоюють нервову систему людини. Робота серцево-судинної системи стає стабільною. У дерев'яному будинку рідко хто зможе перебувати у тяжкому стресовому стані. Цей природою даний матеріал має дивовижну властивість - розслабляти і знімати напругу.

Людей багато - вибір один

Якість життя в дерев'яному будиночку влаштовує мільйони людей по всьому світу. Адже у виробництві використовується якісна, органічна та здорова деревина. Дерево має відмінну терморегуляцію. У спекотну пору року в будинку завжди буде прохолода. У зимовий час такий будинок стане найтеплішим. Простота в дизайні та швидкість будівництва будинків з клеєного бруса забезпечили лідерство технології у всьому світі. На будівництво оселі знадобиться від трьох до шести місяців. Дерево, що використовується, не має властивості розтріскуватися. А міцність конструкції здатна витримати перепади температур та кліматичні аномалії протягом ста років. І ця цифра не є верхньою межею терміну використання дерев'яного житла.

Будівництво будинку з бруса економічно вигідне. Майбутньому власнику не потрібно витрачати кошти на внутрішнє оздоблення приміщень. Про фактуру та дизайн подбала сама природа. Будинок із дерева має високий показник стійкості до землетрусів – до семи балів за шкалою Ріхтера. Також не потребує потужного фундаменту. Починати будівництво будинку з клеєного бруса можна в будь-яку пору року. У цього матеріалу мінімальний відсоток усадки – всього 0,5-1%. Виготовлення клеєного бруса складається з кількох етапів. На самому початку дошки чекає спеціальна обробка. Після цього їх ретельно просушують, а потім сухі склеюють воєдино. Для сушіння використовують спеціальні камери, тому ризик вологості деревини мінімальний.

Сучасні технології зробили свою справу

До того як дерево перетворили на будівельний матеріал, воно пройшло спеціальну обробку. Деревину обробили розчинами – антипіренами, які повністю безпечні для здоров'я людини. Вони надають дерев'яним елементам міцності та довговічності.

Життя в дерев'яному будинку - це традиція фінських предків, які зробили цю технологію будівництва доступною для всього світу.